Hemmen

Mijn (uit)tip van vandaag is er eentje buiten Amsterdam. Ga eens een dagje naar het Betuwse dorp Hemmen. Dit is namelijk geen gewoon dorp. Het hele dorp staat op/ is een landgoed: “landgoed heerlijkheid Hemmen“.

In dit dorp wonen 185 mensen verdeeld over 70 huizen. De meeste huizen worden verhuurd door de stichting Het Lijndensche fonds voor kerk en zending. Vroeger was het landgoed eigendom van de baron van Lynden maar hij overleed in 1931 kinderloos en hij wilde het landgoed als eenheid behouden en daarom gaf hij het aan de stichting.

Het dorp bestaat uit een mooie dorpskern, een in Engelse landschapsstijl aangelegd kasteelpark met een kasteeltuin en 700 hectare land en bos. Over  het hele gebied lopen wandelpaden met een totale lengte van zo’n 20 kilometer.

Je kan er ook nog de kasteeltuin bezoeken, er is een eko winkel en een wereldwinkel (o jee het wordt wel steeds meer een tip voor onze bejaarde mede-mens). En er is een café/ restaurantje waar je lekker kan eten en waar ze gelukkig ook een appart kamertje hebben vol met kinderspeelgoed en spelletjes.

En er is ook nog een leuk stationnetje dat te huur is. Van de kerk dus ook echt niet zo duur. Je kan er wonen maar er stopt ook nog elk half uur een trein die naar Tiel of Arnhem gaat. Als dat geen top-tip is…

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s