on-ontdekt Artis

Oh Oh, wat kan het druk zijn in Artis. Vandaag waren wij er, en met ons nog vele anderen die dachten: “Weet je wat? Het is zondag, vakantie en de zon schijnt, Laten we naar Artis gaan!”. Om te voorkomen dat je met honderden anderen langs de leeuwen schuifelt en bijna niets kan zien, Hier vijf tips voor het on-ontdekte Artis:

het vogel- en apenhuis

Als je Artis binnenkomt lopen de meeste mensen rechtdoor naar de apenrots. Ga je echter meteen naar links, dan kom je bij het vernieuwde vogel- en apenhuis. Dit is een heel mooi gebouw waar de dieren vrij in rond mogen vliegen, lopen en klimmen. Bij de ingang staan de zoekkaarten en het is leuk om zoveel mogelijk dieren van de kaart te zoeken. Ook kan je bij de vogels op het bankje prima je meegebrachte boterhammetjes eten. Zo blijven je kinderen tenminste ook even zitten en zien ze de vogels i.p.v. er snel langs te rennen op zoek naar een opwindender dier.

Voor de deur van het apen- en vogelhuis is een klein speeltuintje. Hier is het stukken rustiger dan bij de Twee Cheetahs en ook geschikter voor kleine kinderen (tussen de 2 en de 7)

vogelhuis

de waterval

naamloosJa, natuurlijk is het nep. Deze rotspartij met grot en waterval en er zijn ook geen dieren te zien, maar toch vindt ik het een magische plek. Ook omdat er bijna nooit iemand komt. Als het een beetje waait moet je ook echt uitkijken dat je niet nat wordt.

Mijn kinderen rennen het liefst de hele tijd over de brug heen en weer. Ook leuk om de nagemaakte grottekeningen te bekijken en de kinderen laten raden welke dieren het zijn.

De waterval ligt rechts van restaurant De Twee Cheetah’s (een plek die je op drukke dagen moet vermijden!) Ga je er toch wat eten: neem dan de trap naar boven. Het is daar heel mooi en er zijn meestal nog tafels vrij als alle anderen bezet zijn.

Het insectarium

Ik denk dat het komt omdat de meeste mensen insecten enge kriebelbeestjes vinden, of ze vinden ze gewoon saai, maar in het insectarium is het bijna altijd rustig en er is genoeg te beleven.

e24f1bfe08b97e03286f1205dbc88b91Het is best moeilijk in elk hok het insect te zoeken dat er woont. Als je hem gevonden hebt kan je de kenmerken van insecten gaan zoeken. De informatie op het bordje wat bij elk dier staat is ook echt leuk om te lezen.

Sommige dieren zijn ook wel echt behoorlijk “creepy”, maar ook dat is juist leuk. Bedenk je dan voorl hoe het is als hij is ontsnapt en ergens in je bed zit.

de vlinders

Van de insecten ben je zo bij de vlinders. Dit is wel een drukke plek, maar toch ook echt wel de moeite waard. Beneden kan je de zeeleeuwen en de pinguïns zien zwemmen. Houdt een muntje tegen het raam en de zeeleeuwen komen nog dichterbij. Hier is ook een wc die een stuk rustiger is dan die bij het restaurant.

De vlindertuin is een hele fijne plek om te zijn. Je bent in een mooie tuin met prachtige bloemen en de vlinders vliegen je om de oren. Maar mijn tip gaat over on-ontdekte stukjes Artis dus neem in de vlindertuin de trap naar beneden. Je komt dan bij de poppen-kast (en dan bedoel ik niet die van Jan Klaasen). Het is heel interessant om de poppen (die allemaal heel verschillend zijn) te bekijken en als je geluk hebt zie je er ook nog eentje waar een vlinder uit kruipt. Achter de poppenkast is een mini-vlindermuseumpje en ook een kamer met een heel grote bank waar je even lekker rustig kan zitten en waar je kinderen zich uitermate goed vermaken.

imagesHUCVNVE8

De duinen

Deze laatste tip is een plek die echt bijna niemand kent in Artis: het Heimans- diorama. Als je naar het aquarium gaat en je loopt beneden langs helemaal naar achter en je gaat daar door een smal gangetje dan kom je in een duinlandschap terecht. Vanachter een glazen wand zie je in ongeveer tien minuten een dag in een Texels duin verstrijken en tussen de helm en de duindoorn doemen steeds meer verschillende vogels op.

heimans-diorama

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s